top of page

Acupunctuur als begeleidende therapie tijdens een behandeling tegen kanker.

Bijwerkingen tijdens een kankertherapie zijn zeer veelzijdig en veel voorkomend. Heel vaak heeft de westerse geneeskunde geen goed middel tegen deze bijwerkingen. Om patienten met kanker beter te kunnen helpen zoekt de National Institutes of Health sinds 1997 naar de mogelijkheden om acupunctuur in te zetten bij de bijwerkingen van de behandeling tegen kanker. Studies van acupunctuur in de kanker behandeling zijn gedaan in China en in vele andere landen. Onderzocht zijn verschillende bijwerkingen. Ik heb een lijst gemaakt met de veelvoorkomende bijwerkingen en de resultaten. De onderzoeken zijn terug te vinden op onder andere PubMed. De onderstaande lijst komt van de site van National Cancer Institute.

De TCM Academy, waar ik de nascholing heb gevolgd heeft mij een badge gegeven voor het succesvol afronden van de scholing. De volgende link levert het bewijs hiervoor:  https://tcm.us15.list-manage.com/track/click?u=04b86498b3db919ba34c8be9f&id=fae427691e&e=92102f1be1


Misselijkheid en overgeven (Nausea en vomiting): in klinische studies naar het effect van acupunctuur bij misselijkheid en overgeven na chemotherapie, operatie en radiotherapie zijn in deze groep de sterkste en overtuigendste bewijzen gevonden.

 

Pijn: -veroorzaakt door kanker

        -Veroorzaakt na operatie

        -Veroorzaakt door hormoontherapie (spier en gewrichtsklachten)

        -Door chemotherapie veroorzaakte neuropathie

Studies laten zien dat acupunctuur helpt bij het verminderen van pijn bij patienten met kanker. Het probleem van het onderzoeken van pijn vermindering is de diversiteit, de beleving van pijn en de dokumentatie ervan.

Opvliegers: door hormoontherapie in borst- en prostaat kanker veroorzaakt. De resultaten zijn niet eenduidig. Verschillende onderzoeken vermelden een verbetering van de opvliegers, ook op lange termijn. Een analyse toonde aan dat acupunctuur niet beter werkt dan venlafaxine of ontspannende therapieen.

Vermoeidheid (Cancer Related Fatique): het meest voorkomende symptoom in de therapie welke de levenskwaltieit ernstig kan verminderen. Verschillende studies met verschillende vormen van acupunctuur tonen een significante verbetering van vermoeidheid aan.

Droge mond (Xerostomia): vooral als gevolg van radiotherapie in hoofd en hals gebied. Meerdere onderzoeken tonen aan dat er meer speeksel geproduceerd wordt, ook op lange termijn. Bij een onderzoek werd ook de hersenactiviteit vastgelegd door middel van een fMRI. Bij de groep waar een acupunctuurpunt geprikt werd zagen ze de hersenactiviteit aan beide zijden toenemen in het gebied van de speekselproductie.

Lymphoedeem: Een aantal berichten en studies tonen dat acupuntuur veilig is en het kan de zwelling verminderen.

Darmafsluiting (Ileus): enkele patienten ontwikkelen een ileus na operatie. De resultaten zijn gemixed.

 

Slaapproblemen (Insomnia): acupunctuur kan helpen bij slaap problemen.

Het immuunsysteem: er is te weinig onderzoek gedaan naar de suggestie dat acupunctuur het immuunsysteem kan verbeteren. Er zijn al wel onderzoeken gedaan naar acupunctuur en de invloed op de bloedcellen. Erythrocyten, leukocyten, thrombocyten en natural killercellen kunnen positief beinvloed worden door acupunctuur.

Overige symptomen veroorzaakt door de therapie: andere klinische studies naar gewichtsverlies, hoesten, hoesten met bloed, koorts, angst, depressie, spraakproblemen, verstopte slokdarm, hikken, cognitieve problemen, darmontsteking, dyspnoe tonen aan dat de symptomen kunnen verbeteren door acupunctuur behandelingen of ervoor zorgen dat de symptomen niet verergeren.

Zijn er bijwerkingen of risico’s aan een acupunctuurbehandeling? Bij het gebruik van steriele wegwerpnaalden is het risico op een infectie bijna uit te sluiten. Tijdens de behandeling kan iemand zich moe, licht in het hoofd of slaperig voelen. Bij een eerste behandeling treed dit het vaakst op, een begeleidende persoon meenemen is aan te bevelen. Ook kan er tijdens een behandeling een (lichte) pijn gevoeld worden. Dit is meest van korte duur. Een sensatie (DeQi gevoel), zoals tinteling of een zwaar gevoel, is gewenst.

Een acupunctuurbehandeling tijdens de therapie zijn het meest effectief. Voor een operatie kan ook een acupunctuur sessie plaatsvinden om de energiestatus te optimaliseren. Vermoeidheidsklachten die blijven bestaan, soms nog jaren na een succesvol afgesloten therapie, kunnen ook nog verbeteren als gevolg van acupunctuur behandelingen. Het aantal behandelingen hangt af van de conditie van de patient en de ernst van de klacht.

Staat uw klacht er niet bij? Heeft u vragen? Stuur me gerust een mail of app, bellen kan natuurlijk ook, en we bespreken uw vraag.

bottom of page