top of page

Over acupunctuur

Duizenden jaren geleden is in China op een manier geleefd, waarbij de mens een is met zijn omgeving. Deze gedachte is verder ontwikkeld en hieruit is een eigen geneeskunde ontstaan. De mens is een met zijn omgeving en lichaam en geest zijn een. Het is daarom belangrijk dat leefomgeving, leefwijze, voeding en emotie in evenwicht zijn om de levensenergie, Qi, optimaal te laten stromen.

Qi, bestaat uit 2 tegenstellingen; Yin en Yang. Ze kunnen niet zonder elkaar, bestaan alleen in relatie tot elkaar en Yin en Yang zijn overal terug te vinden. In de omgeving, in leefwijze, in voeding en in emotie. Een onvoldoende of geblokkeerde stroom van Qi of een niet harmonieus werkende Yin en Yang kunnen een ziekte veroorzaken.

De TCM ( Traditional Chinese Medicine ) bestaat uit verschillende onderdelen. Te weten kruidenleer, dieetleer, beweging (Qi Gong), massage en acupunctuur.

Acupunctuur kun je zien als het beinvloeden van de rivieren en kanalen in ons lichaam. Door het stimuleren van bepaalde punten met behulp van bv. een naaldje is de loop van een rivier, de beweging van het water of de hoeveelheid water te beinvloeden. Dit heeft een grote invloed op de omgeving, denk bv. aan een beverdam. De dam heeft een enorme uitwerking op het achterliggende land. Na het doorbreken van een dam stroomt de rivier weer zijn natuurlijke loop. De natuur kan zich herstellen, het lichaam kan zich herstellen.

Met acupunctuur wordt het zelfherstellende vermogen van het lichaam aangesproken. 

bottom of page